Berikut merupakan 10 rutin penting harian ketika berdiet SD2:
1) JANGAN MENINGGALKAN WAKTU MAKAN
Makan 3 kali sehari dengan saiz sederhana atau 4 atau 5 kali dengan saiz yang kecil.
2) JANGAN TIDAK MAKAN MELEBIHI 6 JAM PADA WAKTU KITA JAGA
Anda juga boleh mengambil snek setiap 4 jam atau apabila anda lapar.
3) MAKAN PROTEIN YANG CUKUP
Makan protein dalam bentuk lauk-pauk seperti ikan, daging, telur, ayam, itik, makanan laut dan seumpamanya dan makanlah sehingga anda kenyang dengan selesa dan bukan terlalu kenyang. Suplemenkan dengan meminum SD2 sebanyak 2 scoop setiap kali sebanyak 4 kali sehari.
4) JANGAN MAKAN MELEBIHI 35gm KARBOHIDRAT SETIAP HARI
Pada fasa induksi atau 2 minggu pertama, anda boleh bermula dengan 20gram karbohidrat setiap hari. Kemudian pada fasa selanjutnya anda boleh mengambil sehingga 35gm karbohidrat setiap hari. setiap orang mempunyai kadar karbohidrat yang kritikal untuk membakar lemak dan pastikan kadar yang sesuai untuk tubuh anda jika pembakaran lemak masih belum lancar. sebenarnya, 35gm karbohidrat itu sudah terkandung didalam karbohidrat yang ada dalam sayuran hijau yang kita makan. Kita juga boleh makan produk yang rendah kuantiti karbihidrat atau karbhidrat tersembunyi asalkan ianya tidak melebihi had 35gm karbohidrat setiap hari.
5) ELAKKAN DARIPADA MEMAKAN SEMUA JENIS BUAH-BUAHAN, ROTI, PASTA, BIJIRIN, SAYURAN BERKANJI, KEKACANG ATAU APA-APA MAKANAN YANG DIPERBUAT DARI TEPUNG DAN GULA KETIKA BERDIET.
6) MINUM SEKURANG-KURANGNYA 2 LITER (8GELAS) AIR MINERAL ATAU LEBIH SETIAP HARI.
7) HINDARI MINUMAN BERGULA DAN BERKAFEIN SEPERTI KOPI, TEH, MINUMAN RINGAN DAN YANG BERGAS.
8) KIRA SETIAP PAKET PEMANIS TIRUAN SEBAGAI 1gram KARBOHIDRAT.
Gunakanlah sucralose (splenda), saccharin (sweet 'n low) atau acesulfame-k (sweet one) sebagai pemanis makanan sekiranya perlu. Stevia adalah lebih organik dan semulajadi.
9) APABILA MAKAN DILUAR, MAKA BERHATI-HATILAH DENGAN KARBOHIDRAT YANG TERSEMBUNYI
Tepung gandum, tepung jagung dan gula adalah intipati didalam kuah (gravies), sos dan dressings.
10) BACA LABEL PEMAKANAN
Pastikan anda membaca label pemakanan yang terdapat pada bungkusan atau botol untuk memastikan kuantiti karbohidrat yang terkandung didalam makanan.
Apabila anda bermula dengan diet SD2, lakukan denga bersungguh-sungguh pada 2minggu pertama setiap peraturan-peraturan yang telah di nyatakan untuk berjaya. Lakukanlah dengan sepenuh hati dan jiwa setiap peraturan-peraturan tersebut sebelum anda melakukan versi peraturan anda sendiri.
1) JANGAN MENINGGALKAN WAKTU MAKAN
Makan 3 kali sehari dengan saiz sederhana atau 4 atau 5 kali dengan saiz yang kecil.
2) JANGAN TIDAK MAKAN MELEBIHI 6 JAM PADA WAKTU KITA JAGA
Anda juga boleh mengambil snek setiap 4 jam atau apabila anda lapar.
3) MAKAN PROTEIN YANG CUKUP
Makan protein dalam bentuk lauk-pauk seperti ikan, daging, telur, ayam, itik, makanan laut dan seumpamanya dan makanlah sehingga anda kenyang dengan selesa dan bukan terlalu kenyang. Suplemenkan dengan meminum SD2 sebanyak 2 scoop setiap kali sebanyak 4 kali sehari.
4) JANGAN MAKAN MELEBIHI 35gm KARBOHIDRAT SETIAP HARI
Pada fasa induksi atau 2 minggu pertama, anda boleh bermula dengan 20gram karbohidrat setiap hari. Kemudian pada fasa selanjutnya anda boleh mengambil sehingga 35gm karbohidrat setiap hari. setiap orang mempunyai kadar karbohidrat yang kritikal untuk membakar lemak dan pastikan kadar yang sesuai untuk tubuh anda jika pembakaran lemak masih belum lancar. sebenarnya, 35gm karbohidrat itu sudah terkandung didalam karbohidrat yang ada dalam sayuran hijau yang kita makan. Kita juga boleh makan produk yang rendah kuantiti karbihidrat atau karbhidrat tersembunyi asalkan ianya tidak melebihi had 35gm karbohidrat setiap hari.
5) ELAKKAN DARIPADA MEMAKAN SEMUA JENIS BUAH-BUAHAN, ROTI, PASTA, BIJIRIN, SAYURAN BERKANJI, KEKACANG ATAU APA-APA MAKANAN YANG DIPERBUAT DARI TEPUNG DAN GULA KETIKA BERDIET.
6) MINUM SEKURANG-KURANGNYA 2 LITER (8GELAS) AIR MINERAL ATAU LEBIH SETIAP HARI.
7) HINDARI MINUMAN BERGULA DAN BERKAFEIN SEPERTI KOPI, TEH, MINUMAN RINGAN DAN YANG BERGAS.
8) KIRA SETIAP PAKET PEMANIS TIRUAN SEBAGAI 1gram KARBOHIDRAT.
Gunakanlah sucralose (splenda), saccharin (sweet 'n low) atau acesulfame-k (sweet one) sebagai pemanis makanan sekiranya perlu. Stevia adalah lebih organik dan semulajadi.
9) APABILA MAKAN DILUAR, MAKA BERHATI-HATILAH DENGAN KARBOHIDRAT YANG TERSEMBUNYI
Tepung gandum, tepung jagung dan gula adalah intipati didalam kuah (gravies), sos dan dressings.
10) BACA LABEL PEMAKANAN
Pastikan anda membaca label pemakanan yang terdapat pada bungkusan atau botol untuk memastikan kuantiti karbohidrat yang terkandung didalam makanan.
Apabila anda bermula dengan diet SD2, lakukan denga bersungguh-sungguh pada 2minggu pertama setiap peraturan-peraturan yang telah di nyatakan untuk berjaya. Lakukanlah dengan sepenuh hati dan jiwa setiap peraturan-peraturan tersebut sebelum anda melakukan versi peraturan anda sendiri.
No comments:
Post a Comment